Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta orkiszowa z buraczkami"
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 187
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 35
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 194
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 187
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 35
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 194
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,20 zł
Do mąki dodajemy posiekane masło, jajko, sodę, krótko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Buraczki szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy w grube plastry i skrapiamy octem balsamicznym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez chwilę.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty lub tortownicę, podwijamy brzegi. Widelcem nakłuwamy spód i kładziemy podsmażone plastry buraków. Pieczemy ok. 25 minut w 200oC.
Kapary odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Posypujemy nimi wyjętą z piekarnika tartę. Kruszymy ser feta i kładziemy go na buraki. Ciasto porcjujemy i podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z miętową herbatą lub sokiem warzywnym.Źródło: Rewia