Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta na drożdżowym spodzie"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 137
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 119
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 137
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 119
Składniki
Na farsz:
Przesiej mąkę, dodaj sól oraz suche drożdże, wymieszaj. Dodaj jajko, wodę, olej. Wyrób sprężyste, gładkie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj 10 min. Osącz na sitku, wystudź. Jogurt wymieszaj z rozmąconymi jajkami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, zioła prowansalskie, starty ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formę do tarty lub tortownicę posmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Ułóż marchewki i zalej masą jogurtowo-jajeczną.
Piecz 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 250 kalokaloriiŹródło: Świat i Ludzie