Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta gryczana z cykorią"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 61
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 295
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 61
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 295
Składniki
Na stolnicę przesiej obie mąki, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz, jajko oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy.
Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem i obciąż, wsypując kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temp. 180°C, następnie usuń papier wraz obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 min.
Z cykorii usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż je w płytkim rondlu i polej miodem. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz masło. Podgrzej, następnie zalej wodą tak, by cykorie były zakryte. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu obracając.
Gdy przestygną, pokrój na kawałki. Śmietankę wymieszaj z jajkiem, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wylej na przestudzony spód, na wierzchu pokrusz ser pleśniowy i ułóż kawałki cykorii. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie