Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta czekoladowa"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 46
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 130
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 426
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 46
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 130
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 426
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 10 dag masła. Dosyp cukier puder, kakao i sól. Wbij jajko. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Orzechy laskowe wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Potem drobno posiekaj. Formę do tary wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep foremkę. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pozostałe masło włóż do garnka. Dodaj 30 dag śmietany kremówki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Często mieszaj, aby masa nie przywierała do dna garnka. Następnie rozsmaruj ją na kruchym spodzie. Posyp orzechami. Schładzaj ok. 30 minut.
Czekoladę posiekaj, wymieszaj z resztą śmietany. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia. Przestudź, wyłóż na masę śmietanową. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Wiśnie zagotuj z 100 ml wody i cukrem.
Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do wiśni. Gotuj minutę. Wystudź, rozsmaruj na wierzchu tarty. Ciasto udekoruj wiórkami z czekolady.
ok. 45 minut, 1 porcja ok. 550 kcal.Źródło: Tina