Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Talarki na sałatce z soczewicy"
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Przełóż do garnka. Zalej ok. 400 ml wody. Gotuj 25-30 minut.
Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w cieniutkie półplasterki. Kapustę pekińską oczyść, umyj, potnij w paseczki. Zioła opłucz, drobno posiekaj. Ser pokrój na 4 grubsze plasterki.
Ugotowaną do miękkości soczewicę odcedź, osącz na sitku. Bułkę tartą wsyp na talerz. Na drugi talerz wsyp zioła, a na trzeci – wbij jajko, roztrzep je widelcem. Plasterki sera obtocz w ziołach, następnie panieruj w jajku i tartej bułce. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę, a potem przekrój na pół i wyciśnij sok. Ocet wymieszaj z sokiem cytrynowym. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Wlej 3 łyżki oleju. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret.
Soczewicę wymieszaj z marchewką i kapustą. Sałatkę polej winegretem, lekko przemieszaj. Pozostały olej mocno rozgrzej na patelni. Na gorący tłuszcz włóż panierowany ser. Smaż go 10 minut, od czasu do czasu obracaj. Gotowe talarki z sera podawaj z sałatką z soczewicy. Jako dodatek możesz serwować sos pesto.
ok. 45 minut, 1 porcja ok. 500 kcal.Źródło: Tina