Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłów na dania z kurczaka jest mnóstwo. W/g tego przepisu, mięso kurczaka jest soczyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo prosty przepis na szybki obiad lub biesiadę z przyjaciółmi . Potrawę zrobisz w kilkanaście minut z kilku składników, a wszyscy smakosze będą zadowoleni. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 126
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1201
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 418
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 285
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 126
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1201
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 418
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 285
Składniki
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z piersi usuwamy błonki i ewentualne ścięgna. Płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ukośnie na odpowiadające nam wielkością kawałki. Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 3 łyżki dobrej oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Pokrojone mięso dodajemy do marynaty i dokładnie wszystkie kawałki nacieramy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowaną odpowiedniej wielkości patelnię dobrze rozgrzewamy, dodajemy odrobinę masła klarowanego (1 lub 2 płaskie łyżki). Mięso obtaczamy w mące i smażymy ze wszystkich stron aby zamknęły się pory (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Wykładamy na talerz i odstawiamy.
Na patelnię wlewamy 250 ml bulionu warzywnego i śmietanę (200 ml, ja użyłem śmietany 18%) wymieszaną w kubku z 3-4 łyżkami gorącego sosu z patelni (hartowanie śmietany) . Redukujemy przez 3 minuty i spowrotem wkładamy do sosu podsmażone kawałki piersi kurczaka. Mieso dusimy na małym ogniu do miekkości pod przykryciem. Na koniec posypujemy startym serem mozzarellą, aby się rozpuścił. Mieszamy. Uwagi: Sos powinien się zrobić kremowy i aksamitny. Obcjonalnie jak kto lubi, posypujemy drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami puree, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. W moim przypadku z marchewką na gęsto, którą uwielbia cała rodzina.