Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tagliatelle ze szpinakiem i serem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Składniki
Liście szpinaku dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Odetnij ogonki. Zblanszuj je, wkładając na 1-2 min do wrzącej wody. Odcedź, wystudź i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż szpinak, mieszając smaż około 5 minut. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze chwilkę.
Wlej śmietankę, dodaj 10 dag pokruszonego sera, wymieszaj. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem 3-5 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Ugotuj go według przepisu. Makaron powinien być al dente czyli lekko twardawy.
Gdy się ugotuje, odcedź go na dużym durszlaku (nie przelewaj makaronu wodą, bo wypłuczesz skrobię nadającą mu sprężystość i smak).
Makaron wymieszaj z sosem i pomidorkami koktajlowymi. Przełóż na talerze i posyp resztą pokruszonego sera.
<strong>: 30 minut. Porcja: 570 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie