Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tagliatelle z szyjkami rakowymi i łososiem"
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 69
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 182
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 67
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 55
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 112
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 69
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 182
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 67
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 55
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 112
Składniki
Na głęboki, mocno rozgrzany olej wrzuć pokrojonego w słupki pora i smaż ok. minuty, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z patelni.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w kos tkę szalotkę z czosnkiem. Po chwili wrzuć rozmrożone i odciśnięte szyjki rakowe. Zalej całość winem. Poczekaj, aż się lekko zredukuje, po czym dołóż śmietankę i dopraw sos solą z pieprzem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów. Dokładnie wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Rukolę zalej wrzątkiem. Po chwili odlej, dodaj łyżkę tartego parmezanu oraz sól i pieprz do smaku. Dolej oliwę i całość zmiksuj blenderem.
Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp delikatnie solą oraz pieprzem i włóż na rozgrzany olej najpierw skórką do góry. Po ok. 2 minutach przełóż rybę na drugą stronę i dosmaż tak, by skórka była chrupiąca.
Tagliatelle Barilla ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przełóż makaron na patelnię z sosem rakowym i wymieszaj.
Rozłóż na talerze makaron wymieszany z sosem z szyjek rakowych.
Umieść na nim usmażonego łososia i posyp chrustem z pora. Udekoruj pesto z rukoli.Źródło: Kurier TV