Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1126
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 46
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1199
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 763
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1126
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 46
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1199
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 763
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente około 4 - 5 minut. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron tagliatelle (u mnie w wersji z dodatkiem szpinaku) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i makaron, listki świeżego tymianku oraz parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, gdyż zrobi się gorzki.
Danie możemy urozmaicić uprażonymi orzeszkami piniowymi. Życzę smacznego! :)