Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybka pomidorowa"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 148
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 192
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 148
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 192
Składniki
Do garnka wlej 2 litry wody. Wrzuć mrożoną włoszczyznę. Dodaj 1-2 liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć kostkę bulionową (mięsną lub warzywną). Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Pomidory rozdrobnij, wrzuć do gotującego się wywaru wraz z zalewą z puszki. Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Po tym czasie usuń z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Do gorącej zupy wlej mleko (jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, zamiast mleka użyj gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z łyżką mąki), rozprowadź.
Całość zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw zupę na palniku. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do gotowej zupy, wymieszaj. Pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotową zupę rozlej do talerzy lub miseczek. Dekoruj listkami świeżych ziół (np. bazylii). Podawaj, według uznania, z makaronem, ryżem lub grzankami z pszennego pieczywa. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z klasycznych dodatków i wrzucić do każdej porcji zupy po kilka kulek minimozzarelli.Źródło: Świat kobiety