Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna sztufada to doskonały pomysł na uroczysty, rodzinny obiad. Szpikowana pieczeń wołowa jest idealnie soczysta i delikatne. Zdecydowanie jest to przepis, który warto przetestować, a następnie często do niego powracać.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Zacznij od przygotowania wołowiny. Umyj mięso, osusz je, a następnie natnij ostrym nożem w kilku miejscach, najlepiej w odstępach dwucentymetrowych. Słoninę pokrój w plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Czosnek obierz, posiekaj drobno.
Po kawałku słoniny i czosnku włóż w głąb mięsa, czyli do każdego nacięcia zrobionego wcześniej. Posól kawałek wołowiny z każdej strony, dopraw tymiankiem, a następnie odstaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Możesz też wstawić mięso do lodówki na całą noc, a przed przygotowaniem ocieplić na blacie.
Po tym czasie obsmaż kawałek mięsa na rozgrzanej patelni wraz z tłuszczem z każdej strony. Przełóż do garnka wraz z powstałym sokiem i tłuszczem. Wlej wino i wodę (lub bulion). Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściami laurowymi. Zacznij grzać na średnim ogniu.
Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Dodaj do mięsa. W tym czasie obierz i pokrój marchewki i pietruszkę. Dołóż do garnka z wodą, winem i mięsem. Poczekaj aż całość się zagotuje i zmniejsz moc palnika do minimum. Tak duś przez 2-3 godziny, najlepiej przewracając mięso co 30-40 minut. Uzupełniaj wodę, jeśli ta będzie wyparowywać.
Kiedy mięso będzie miękkie, odcedź je i poczekaj aż chwilę odpocznie, zanim zaczniesz je kroić w plastry. Powstały sos możesz przecedzić, a następnie zagotować i podawać wraz z mięsem.