Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle gyros to danie wzorowane kuchnią grecką i turecką. Są wyjątkowo aromatyczne i mięciutkie. Wspaniale pasują z sosem czosnkowym lub tzatziki. Kotleciki są pieczone w wysokiej temperaturze, a nie smażone. W przepisie użyto gotowej przyprawy gyros, ale z powodzeniem możesz użyć także własnej mieszanki w ulubionych proporcjach.
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 157
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 162
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1715
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 157
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 162
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1715
Składniki
Cebulę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soków odciśnij.
Do miski przełóż mięso mielone, starte warzywa, rozbełtane jajko i wszystkie przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i skrop sokiem z cytryny. Masę dokładnie wymieszaj przez kilkanaście minut aż będzie puszysta i elastyczna.
Masę umieść w lodówce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie uformuj z mięsa podłużne kotleciki i odkładaj je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdego kotlecika nałóż po łyżeczce majonezu. Rozprowadź je na powierzchni mięsa.
Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Sznycle gyros piecz przez 10-15 minut aż mięso w środku będzie upieczone.
Danie podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką. Świetnie będą tu pasować frytki i delikatny colesław.