Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z kurczaka i wieprzowiny na ostro"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 25
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6518
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 25
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6518
Składniki
Mięsa umyj i osusz. Sznycel pokrój w kostkę, a filety w cienkie, szerokie plastry. Chili przetnij, usuń nasiona, pokrój w paski, włóż do miski z mięsami, całość skrop sokiem z limonki i odstaw na 15 min.
Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż. Dodaj łyżkę oleju, masło orzechowe i mieszaj do roztopienia. Wlej 200 ml wody, wymieszaj, dopraw ostrą papryką, tabasco, sosem sojowym i cukrem.
Odcedź morele, zmiksuj, wymieszaj z keczupem. Sos dopraw kilkoma kroplami tabasco. Kawałki wieprzowiny ponabijaj na długie patyczki, dodając paseczki papryczki chili. Paski kurczaka wbij na patyczki w serpentynę.
Na patelni na 4 łyżkach oleju usmaż szaszłyki na dużym ogniu. Dopraw solą i posyp sezamem. Na tym samym tłuszczu podsmaż plastry limonki. Szaszłyki podawaj z sosami orzechowym i morelowym.
Czas: 40 minut | Koszt: ok. 15 zł/porcja | Poziom: łatwy |4 porcje, 350 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień