Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chorwacja słynie z dobrej, niezwykle różnorodnej kuchni. Łączy ona bowiem w sobie wpływy, bałkańskie, śródziemnomorskie, ale też węgierskie czy tureckie. Bazuje na bogactwie świeżych produktów. Praktycznie każdy zakątek kraju może poszczycić się własnymi daniami regionalnymi. Trudno więc jednoznacznie określić, jak wyglądają szaszłyki po chorwacku. Robi się je na wiele sposobów. Sekret ich oryginalnego smaku tkwi zwykle w aromatycznych i smakowitych marynatach do mięs. Wypróbuj jeden z przepisów.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 123
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14414
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 87
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 229
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 270
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 123
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14414
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 87
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 229
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 270
Składniki
Opłucz filet z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dość dużą kostkę.
Połącz jogurt, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek w jednolity sos. Dopraw tymiankiem, słodką papryką, białym pieprzem i solą. Zamarynuj w powstałym sosie mięso i odłóż na kilka godzin.
W międzyczasie umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na takie wielkości kawałki, jak boczek. Szalotki obierz i przekrój na pół. Skrop warzywa resztą oliwy.
Na patyczki szaszłyków nadziej na zmianę po kawałku kurczaka, papryki i szalotki. Natłuść kratkę, na której będą grillować się szaszłyki – dzięki temu nie przywrą do niej. Ułóż szaszłyki na kratce. Przez kilkanaście minut grilluj lub piecz w piekarniku, obracając co pewien czas.