Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli nie mieliście okazji spróbować kuchni perskiej to bardzo polecam to danie. Szafranowy ryż, kwaskowy berberys, aromatyczny sos i miękkie, soczyste kawałki kurczaka....
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 154
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 876
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 100
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 154
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 876
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 100
Składniki
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. W sporym garnku rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano. Szafran zalać około 1/4 szklanki gorącej wody.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w grube plastry, dodać do kurczaka, smażyć kilka minut do zeszklenia. Następnie wlać sok pomarańczowy i połowę wody szafranowej, wrzucić skórkę pomarańczową, suszone morele i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. W małym rondelku rozgrzać masło, dodać berberys, cukier i pozostałą połowę wody szafranowej. Gotować około 30 sekund, ciągle mieszając.
Około 1/3 ugotowanego ryżu wymieszać z przygotowanym berberysem. Na talerze rozłożyć ugotowany ryż basmati, na wierzchu ryż szafranowy z berberysem i kawałki kurczaka z sosem.