Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1189
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1189
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Składniki
Chili można przygotować samemu w domu. Najlepsze są własne wyhodowane papryczki, ale czasami kupuje się tackę papryczek w sklepie i nie ma co zrobić z ich nadmiarem. Papryczki trzeba nawlec igła na nitkę na obu końcach nitki można zawiązać po zapałce lub papierku, żeby papryczki się nie zsuwały. Sznur papryczek najlepiej jest zawiesić przy kaloryferze albo przy kuchence. Można też je suszyć po pieczeniu potraw w nagrzanym piekarniku ale wyłączonym źródłem ciepła. Żeby uzyskać grubiej zmieloną przyprawę można papryczki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym oczku. Drobniejsze zmielenie można uzyskać w młynku żarnowym z regulacja grubości mielenia. Papryczki na świeżo można też zmielić w maszynce do mielenia i potem ubić je z solą w słoiku. Przechowywane w lodówce można trzymać w nieskończoność- świetnie nadaje się do rosołów i rożnych dań. Smacznego :)