Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Stek z warzywami"
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 270
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 139
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 418
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 270
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 139
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 418
Składniki
Zacznij pracę od wstawienia pustego naczynia żaroodpornego do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
Stek umyj, oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij rozgnieciony czosnek. Po kilku minutach dolej łyżkę oliwy.
Na środku patelni ułóż stek, smaż go przez 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż mięso do gorącego naczynia żaroodpornego i piecz 4 minuty.
Na pozostały tłuszcz wsyp zielony pieprz, dolej whisky i podpal. Czekaj, aż cały alkohol wyparuje. Wtedy dodaj śmietankę z odrobiną soli. Gotuj sos, dopóki całkiem się nie zredukuje.
Gdy mięso będzie już gotowe, odłóż je na chwilę i daj mu odpocząć. Na koniec je posól i polej sosem.
Stek serwuj z ziemniakami oraz mieszanką warzyw przygotowanych na parze.
<strong>Karolina Kornacka z Opola</strong>Źródło: Super TV