Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze danie na Świątecznym stole a i dla mnie wyzwanie, ponieważ odtwarzałam stary rodzinny przepis.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 547
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 547
Składniki
W idealnym świecie szynka powinna być tak rozebrana aby można było z niej uformować jeden płat. Niestety mój kawałek okazał się mocno pocięty, więc starałam się uformować płat a wolne przestrzenie zasłoniłam rozbitymi mniejszymi kawałkami. Całość ułożyłam na folii spożywczej aby łatwiej było zawijać roladę.
Okrawków po formowaniu płata będzie sporo, chyba że nie i wtedy można użyć wieprzowiny. Swoje okrawki zmieliłam, zmieliłam też namoczoną w wodzie bułkę i odciśniętą. Jeszcze jajo, sól, dużo pieprzu, posiekana natka pietruszka, garść namoczonych rodzynek. I dodałam jeszcze od siebie odrobinę suszonego lubczyku.
Cielęcinę się mocno soli i pieprzy, nakłada farsz, nie do końca zewnętrznego brzegu.
Jeśli nie jesteśmy pewni smaku farszu a nie lubimy próbować na surowo, można uformować mały kotlecik i spróbować.
Roladę ściśle zawiązuje się szurkiem
Roladę ułożyłam na plastrach cebuli i jabłkach, dadzą wilgotność a poza tym sos do pieczeni sam się zrobi. Roladę jeszcze posypałam pieprzem i chili dla koloru.
Piekłam w sumie 2 h: 30 minut w 185 stopniach a później w 165.
Zebrałam sos spod rolady, doprawiłam i przetarłam przez gęste sitko. można zmalaksować wtedy będzie bardziej zawiesisty.
:)
Smacznego :)