Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti Carbonara czyli klasyczne i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, w mojej wersji nieco spolszczone. Jest to smakowity makaron, prosty w przygotowaniu oraz bardzo sycący, wyjątkowo kremowy i aksamitny sos przygotowany na bazie wody z makaronu, jajek, parmezanu lub sera grano padano oraz boczku.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 38
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 90
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 175
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 38
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 90
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 175
Składniki
Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie już ugotowany, odlewamy chochlę wody z garnka ( będzie nam potrzebna do sosu ) a makaron odcedzamy.
Na dużej patelni z niewielką ilością oleju smażamy pokrojony boczek, co jakiś czas mieszając. ( Jeżeli boczek będzie tłusty możemy go pominąć olej ). Następnie do usmażonego boczku wlewamy chochlę wody z makaronu, dodajemy makaron i wszystko dokładnie razem łączymy. Patelnię zdejmujemy z palnika.
Do miseczki przekładamy jajka i dokładnie mieszamy je trzepaczką, następnie dodajemy połowę startego parmezanu lub sera grana padano, sporą ilość czarnego pieprzu i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do makaronu wlewamy sos z jajek oraz sera i całość energicznie mieszamy. Temperatura makaronu nie powinna być zbyt wysoka żeby jajka nie zmieniły się w jajecznicę. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym serem oraz natką pietruszki i od razu podajemy.