Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sos angielski cumberland"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Składniki
Obierz 2 szalotki, drobno je posiekaj, sparz i odsącz. Wymieszaj 200 g galaretki porzeczkowej z szalotką, porto i sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy. Dopraw 1 łyżką octu winnego, szczyptą pieprzu, soli i imbirem (ewentualnie łyżeczką musztardy).
Majonezowy inaczej
Zagotuj 50 g żurawin z 3 łyżkami wody i 1 łyżeczką cukru. Gotuj, aż woda odparuje. Wystudzone żurawiny wymieszaj z dobrej jakości majonezem, np. Majonezem Kieleckim (o gładkiej, kremowej konsystencji, wytwarzany wg tradycyjnej receptury, bez wzmacniaczy smaku i konserwantów). Sos dopraw solą i pieprzem.
Śliwkowy „na dziko”
Zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami octu winnego. Dodaj 150 g powideł śliwkowych, 100 g przecieru pomidorowego, liść laurowy oraz zmiażdżone w moździerzu po 3 ziarna jałowca i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut, mieszając. Sos przetrzyj przez sito i wystudź.Źródło: Życie na gorąco