Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodka pizza"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1544
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1544
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki wody, wymieszaj. Wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pozostały cukier, sól, olej, wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, by wyrosło.
Jabłka obierz ze skórki. Nożem wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj żurawiną i rozłóż plasterki jabłek. Posyp cukrem i cynamonem. Przykryj i odstaw na ok. 15 min.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch pizzy posyp płatkami migdałowymi. Jeszcze ciepłą udekoruj kleksami bitej śmietany.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie