Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na postny ale smaczny obiad: śledzie z cebulą w śmietanie podane z tłuczonymi ziemniakami. Lubię to połączenie chłodnej lekko słodkiej śmietany i delikatnie słonych śledzi z gorącymi ziemniakami.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi. Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure. Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami w śmietanie. * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.