Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny ryż może służyć także jako dodatek do innych dań
Składniki
Cebulę pokroić na cieniutkie piórka, podsmażyć na części masła. Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla, dodać resztę masła, smażoną cebulę, wyciśnięty czosnek i krótko podsmażyć. Dodać wodę i ketchup, gotować od czasu do czasu mieszając aż większość wody wyparuje (ok 10 minut). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 15 minut (część ziarenek i tak lekko się przypali, więc już nie mieszać i wyciągać potem ryż delikatnie). Najlepiej zawinąć następnie ryż w ścierki i dać pod pierzynę :)
Skrzydełka podzielić na mniejsze części, najcieńsze można odrzucić, posypać ulubionymi przyprawami, panierować w mące, jajku i bułce tartej (można zamienić bułkę tartą mielonymi płatkami kukurydzianymi) smażyć w głębokim tłuszczu. Po odsączeniu podawać z ryżem i ulubioną sałatką lub dipem.