Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety schabowe z kością są najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłem. Soczyste i chrupiące, a cieńka i delikatna panierka tylko tę soczystość podkreślają.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1067
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Schabowe najlepiej smakują kiedy są przygotowane dzięń wcześniej. Można je jednak przygotować w ciągu 30 minut, po przyniesieniu od rzeżnika. Ja jednak preferuję pierwszą wersję. Kupujemy pokrojone mięso na plastry wraz z kością ok. 2 cm. Myjemy i usuwamy resztki kości, osączamy i tłuczemy przykryte folią spożywczą na ok. 1 cm lub odpowiadającej nam grubości. Układamy w miseczce warstwami z pokrojoną cebulą w plastry, soląc i pieprząc z obu stron. Tak przygotowane, zalewamy mlekiem, przykryte folią spożywczą odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wystawiamy 30-60 minut prędzej z lodówki, odlewamy mleko i wyżucamy cebulę. Roztrzepujemy jajka, dodajemy sól i pieprz, przygotowujemy bułkę tartą. Kotlety kolejno zanużamy w rozbełtanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany smalec na patelnię i smażymy ok. 5 minut z każdej strony na złocisty kolor. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.