Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z morelami"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1066
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1066
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno schłodzić. Mięso opłukać, włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i długim, szerokim nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i kawałkiem ziołowego masła (można sobie pomóc, upychając trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć. Schab oprószyć solą oraz połową porcji kminku i mielonej papryki.
Ułożyć w żaroodpornej formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. Piec ok. 90 minut (co 20 minut podlewać mięso połową szklanki gorącej wody). Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i posmarować je podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika, dopiec.
Morele z puszki zmiksować. Pozostałe suszone morele pokroić w paseczki. Wywar z pieczeni przecedzić. Dodać koniak oraz zmiksowane i pokrojone morele. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Po odkrojeniu 2-3 plastrów pieczeń ułożyć na półmisku. Polać sosem morelowym. Podawać z mieszanką ryżu dzikiego i basmati
Czas przygotowania: około 130 minutŹródło: Życie na gorąco