Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ze schabu w sosie porowo-pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
Mięso ze schabu kroimy na cienkie kotlety.
Obtaczamy w mące. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.
Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pora pokrojonego w półplasterki. Smażymy cebulę i pora na szklisto. Do podsmażonego pora i cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do warzyw na patelni, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość 15-20 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.
Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni i mieszamy (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki. Schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowy!