Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab duszony z cebulą i papryką to świetna odmiana dla klasycznych schabowych. Do tego jest mało wymagający, potrzebuje niewielu składników, a połączony z ziemniakami, kluskami, kopytkami, kaszą lub ryżem będzie stanowić doskonałą propozycję na niedzielny lub świąteczny obiad.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 61
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 157
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 177
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 61
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 157
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 177
Składniki
Schab pokroić nie cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm. Cebulę pokroić na półplasterki, paprykę na cienkie podłużne kawałki, a czosnek na mniejsze kawałki. Kotlety ugnieść ręką, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i obtoczyć w mące. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na rumiany kolor, ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie wyspać cebulę, paprykę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu niecałą godzinę do miękkości. Po tym czasie mięso wyjąć z patelni oraz wyłowić listki laurowe i ziele angielskie. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody oraz wlać śmietanę i całość mieszać, a sos będzie gęstniał. Mięso z powrotem przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem, posypać siekanym koperkiem lub pietruszką i można podawać. Polecam, bo mięsko jest pyszne :-) SMACZNEGO!!!