Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny obiad z łatwo dostępnych składników. Dla wszystkich lubiących ostre, niebanalne potrawy.
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5362
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6556
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5362
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6556
Składniki
Wędlinę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na osobnej patelni. Odcedzić groszek.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając, aż stanie się szklisty.
Dodać kolejno: wędlinę, pieczarki, zielony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszać.
Do patelni wlać pół litra wrzątku. Gotować na małym ogniu, nie mieszając do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki – w razie potrzeby dolać trochę wrzątku.
UWAGA! Do ryżu nie trzeba dosypywać· pieprzu – danie jest ostre dzięki ostrej papryce.·Można dodać· pozostałe mięso, np. z wczorajszego obiadu – byle nie mielone, a wędlina może być· nawet sprzed kilku dni – odświeżymy ją dzięki odsmażeniu.·Trzeba dobrze usmażyć· pieczarki, gdyż potem mogą być·zbyt gumiaste i blade.· Ryż najlepiej smakuje z sokiem z owoców egzotycznych!