Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ruloniki z wołowiną na warzywnej pierzynce"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 2046
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 2046
Składniki
Z boczku odkrój plaster o grubości ok. 1 cm. Resztę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso mielone oprósz przyprawami, dodaj boczek, ser, jajko, czosnek. Wymieszaj.
Pory oczyść i posiekaj. Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Warzywa podsmaż na oleju.
Kapustę sparz, oddziel liście. Na każdy nałóż po porcji mięsa. Zwiń, formując gołąbki. W rondlu ułóż połowę warzyw, na to połóż gołąbki, przykryj plastrem boczku i resztą warzyw.
Gołąbki i warzywa zalej 2/3 ilości bulionu i duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Co pewien czas podlewaj resztą bulionu.
Sos czosnkowy
Do filiżanki śmietany 18% wsyp łyżkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Domieszaj zmiażdżony ząbek czosnku i posiekany szczypiorek (pół pęczka). Podgrzewaj na małym ogniu kilkanaście minut, często mieszając.Źródło: Tina