Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, bardzo aromatyczne połączenie kurczaka z duszonymi warzywami. Danie szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pożywne - idealne dla zapracowanych smakoszy :)
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 68
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 127
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 98
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 85
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 68
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 127
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 98
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 85
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy i syrop klonowy, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekany rozmaryn, pieprz syczuański oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Oczyszczonego ze ścięgien i włókien kurczaka kroimy w paski oraz nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy ta się delikatnie zeszkli, dodajemy do niej pokrojoną w paski czerwoną paprykę i dusimy wszystko pod przykryciem do momentu uzyskania miękkości al dente. Warzywa doprawiamy do smaku solą ziołową.
Kawałki zamarynowanego kurczaka podsmażamy* delikatnie na drugiej patelni, a następnie przekładamy zawartość do duszących się warzyw i dusimy całość razem jeszcze przez dwie minuty. * nie dodajemy już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający.
Gotowe danie podajemy ze świeżym rozmarynem, który nada całaości większej wyrazistości. Życzę smacznego! :)