Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki ze śledzi"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1037
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1037
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Składniki
Śledzie osącz z marynaty, opłucz starannie pod bieżącą wodą i włóż do miski. Zalej je mlekiem i odstaw na 1-2 godziny do namoczenia. Po tym czasie wyjmij filety, ponownie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie burak wyszoruj, opłucz, włóż do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Po wyjęciu oraz ostudzeniu obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Startego buraka wymieszaj z łyżką oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na około 30 minut. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij.
Jabłko umyj starannie, pozostaw ze skórką. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do buraczków razem z przesmażoną cebulą.
Farsz rozłóż na filetach, zroluj. Gotowe roladki zepnij wykałaczkami. Skrop sokiem z cytryny, ozdób koperkiem.
Czas ok. 65 min; porcja – 130 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety