Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki wieprzowe z ananasem po hawajsku"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 51
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 976
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 139
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 51
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 976
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 139
Składniki
Marynowane w słodko-ostrej zalewie:
<strong>Podstawowe </strong>
60 dag polędwicy wieprzowej, 12 plasterków ananasa z zalewy.
<strong>Dodatki i przyprawy</strong>
łyżki miodu, łyżka octu winnego, 2 łyżki sosu sojowego, po szczypcie soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, imbiru, kolendry i tymianku papryczka chili, 4 łyżki oliwy, listki mięty.
Plasterki ananasa odcedź z zalewy. Następnie zmieszaj ją z miodem, octem, sosem sojowym, wszystkimi przyprawami (lub gotową mieszanką przypraw do barbecue) i drobniutko posiekaną papryczką.
Polędwicę umyj, osusz i pokrój na osiem jednakowych plasterków. Lekko ją rozbij po obu stronach i włóż do ananasowej marynaty na kilka godzin (minimum trzy).
Cztery plasterki ananasa przekrój na połowy. Połóż je na plastry mięsa wyjęte z marynaty, zwiń je i zepnij namoczoną drewnianą wykałaczką. Resztę ananasa odłóż.
Rozgrzej patelnię, wlej olej i smaż spięte polędwiczki ze wszystkich stron około 10 minut. Zdejmij je z patelni, odłóż w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, obsmaż z obu stron odłożone plasterki ananasa.
Obsmażone plasterki ananasa osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, rozłóż na talerzach i poukładaj na nich roladki. Podawaj ozdobione listkami świeżych ziół, np. mięty.Źródło: Kobieta i życie