Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki drobiowe tymiankowe"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 137
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 119
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 137
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 119
Składniki
Sposób przygotowania: Marchewkę obierz, opłucz. Potnij ją w kosteczkę, wrzuć do lekko posolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i ugotuj marchewkę do miękkości. W tym czasie orzechy zmiel w specjalnym młynku lub blenderze. Mleko zagotuj, zalej nim orzechy i odstaw na 20 min. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, mieszając, usmaż ją na szklisto. Zdejmij z ognia i dodaj do masy orzechowej. Ugotowaną marchewkę odcedź, osącz. Dołóż do orzechów i cebuli. Do farszu wsyp także 3/4 przygotowanego tymianku. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Dokładnie wymieszaj wszystkie .
Filety z kurczka opłucz, osusz. Każdy rozetnij na płat. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Następnie posmaruj farszem tymiankowo-orzechowym. Ciasno zwiń. Każdą roladkę owiń dwoma plasterkami boczku. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż zraziki, szybko obsmaż je ze wszystkich stron.
Roladki przełóż do formy. Obłóż je pozostałym masłem. Posyp resztą tymianku. Naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia usuń folię i podnieś temperaturę do 200 st. – wierzch roladek ładnie się zrumieni.
Marchewkę ugotuj w wodzie z imbirem – będzie pikantniejsza w smaku.
Nie przypal cebuli, bo jej gorzki smak zepsuje farsz do roladek.
Mięso drobiowe rozbijaj delikatnie, by nie podziurawić płatów.
Roladki przykryj folią, wtedy po upie- czeniu będą soczyste i aromatyczne.Źródło: Tina