Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty przepis na oszukane roladki :) Nie wyglądają najlepiej, ale smakują wybornie ! Jarl jest przed wypłatą a wołowina droga jednak schab tani i smaczny więc tym razem oszukane roladki jako spontaniczny pomysł na dzisiejszy obiad który okazał się kolacją :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Składniki
Plastry mięsa dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je pieprzem. Mięso smarujemy musztardą, układamy na środku słupek boczku wędzonego i kiełbasy, kawałek kiszonego ogórka. Zawijany bardzo dokładnie nicią lub sznurkiem wędliniarskim.
W międzyczasie przygotowujemy bulion. Około 500ml wody, 150ml. wywaru z podgrzybków (został mi po robieniu uszek i zamroziłem na później) i jedna kostka grzybowa. Wodę zagotowujemy i dodajemy rozmrożony wywar, kostkę oraz garść suszonych grzybów. Podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając i odkładamy z palnika.
Przekładamy roladki do brytfanny, upychamy je dość ciasno na dnie. Podlewamy całość częścią wywaru i szklanką wody. Dusimy do miękkości mięsa, jeśli ciecz za szybko odparowała uzupełniamy ją dolewką bulionu i wody. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos który później zlewamy i zagęszczamy mąką. Tak, tak... na fotce widzicie również roladkę lud dwie z piersi drobiowej - prośba Jarlanki która pomagała mi w przygotowaniach i miała też część wkładu w to przepyszne danie ! (Sos to jej robota <3 ) Skål !
Część osób soli mięso od środka przed zawijaniem. Ja pominąłem ten krok. Po co solić skoro kostka dodana do wody i wywaru sama z siebie jest słona ? Do kilku roladek sypnęło mi się ciut za dużo pieprzu dlatego trzeba uważać. Generalnie zaczęliśmy gotować o 14:02 a do stołu zasiedliśmy o 18:15. Przypuszczam że wielu z was zrobiłoby to szybciej. Warto było czekać. Jeg ønsker dere alle glede!