Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa śląska rolada to wołowe mięso. Ja czasem robię ją z kurczaka a czasem z karczku i są równie smaczne. Tym razem zamiast boczku i kiełbaski rozgościły się w niej frankfuterki
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Od fileta musimy odkroić tzw.polędwiczki. Następnie filet rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą na cienki płat. Każdy płat oprószamy pieprzem, smarujemy łyżeczką musztardy oraz rozkładamy posiekaną w kostkę cebulę ( jak ją posiekamy to rozdzielamy na cztery rolady )Na koniec układamy od szerszej strony po jednym frankfuterku i po kawałku ogórka ( również dzielimy go na cztery części ) Zwijamy oczywiście od szerszej strony i spinamy szpilkami lub jak ktoś woli owijamy nicią. Filet z kurczaka żeby ułatwić sobie rozbijanie możemy rozciąć wzdłuż na pół jednak nie do końca, po czym go rozłożyć i wtedy łatwiej nam się go roztłucze.
Każdą roladę posypujemy słodką papryką i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie podlewamy wodą dodajemy kostkę mięsną i dusimy około 30minut. Mięso z kurczaka szybciutko mięknie. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je na talerz usuwamy szpilki a powstały wywar jeżeli jest go mało podlewamy wodą i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Kostkę mięsną lepiej dodać jedną gdyż i ogórki kiszone i frankfuterki są na tyle słone że mimo woli można przedobrzyć. Zawsze lepiej doprawić na końcu jeżeli jest taka potrzeba. Zanurzamy nasze rolady w sosiku i już.Teraz już tylko kluski i kapusta:-)))