Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z szałwią"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 17
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 13
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 278
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 17
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 13
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 278
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mielone mięso włóż do misy, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, suszoną szałwią (łyżeczka), dołóż 1/2 skórki startej z cytryny, dodaj wino, wbij jajko. Masę wyrób.
Na folii spożywczej rozłóż plastry boczku, na nich mielone mięso na grubość ok. 1 cm – tak, aby część plastrów wystawała poza mięso. Na mięsie rozłóż listki szałwii, a na niej – kuleczki mozzarelli.
Całość zwiń w roladę, pomagając sobie folią (wystający poza mięso boczek złóż na zakładkę).
Wraz z resztą szałwii i posiekanym masłem włóż na brytfanny, podlej szkl. wody i piecz przez godz. w piekarniku w 180°C. 10 min przed końcem posyp resztą skórki z cytryny.
Wersja light
Z innymi dodatkami: Zamiast plasterków boczku, można użyć cienkich plasterków chudej szynki. A zamiast sera mozzarella – do środka włożyć biały odtłuszczony twaróg.Źródło: Świat kobiety