Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada szpinakowa"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6522
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6522
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Posiekaj drobno obrany czosnek. W rondlu rozpuść masło, przesmaż cebulę z czosnkiem. Wlej kremówkę, zagotuj.
Szpinak przebierz, odrzucając nadpsute liście. Umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij ogonki. Listki posiekaj. Wrzuć do wrzącej kremówki. Chwilę gotuj razem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokątny płat. Jeśli używasz ciasta mrożonego, wcześniej je rozmroź. Płat posyp bułką tartą. Rozłóż cienkie plasterki boczku. Rozsmaruj na nich masę szpinakową, posyp tartym żółtym serem.
Trzy jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz. Jajka przekrój na połówki, rozłóż na farszu. Całość zwiń, tworząc roladę. Ułóż ją na pokrytej pergaminem blasze. Ostatnie jajko rozkłóć. Posmaruj ciasto, posyp ziarenkami sezamu. Piecz 25-30 minut w 200 st.
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety