Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy liście kapustę i gotujemy ok. 1,5- 2 minuty. Wyciągamy i dodatkowo możemy odciąć biały nerw z liści. Do miski przekładamy ryż, dodajemy zmielone mięso, podsmażoną cebulę wraz z olejem, sól, pieprz i wszytko razem mieszamy. Na koniec dodać majeranek i koncentrat i krótko wymieszać. Układamy liście na długość minimalnie dłuższą niż długość keksówki. Ja układam prostokąt trzy liście na szerokość i dwa na wysokość. Zobacz w filmie poniżej. Na środku nałożyć farsz i zwinąć najpierw boki a poźniej od dołu zrolować. Pozostałe liście rozłożyć w keksówce tak aby lekko wystawały na zewnątrz. Do środka włożyć roladę i obłożyć wystającymi liśćmi kapusty. Do keksówki wlać pół szklanki wody lub bulionu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut. Gdy kapusta zacznie się zbyt mocno przypiekać od góry przykryć folią aluminiową. ( u mnie przykryta rolada 10 minut przed końcem pieczenia).