Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 27
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 914
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 27
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 914
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wsypać ryż, przyprawić kurkumą i mieszając smażyć jeszcze kilka minut. Do ryżu wlać 3 łyżki wody, wymieszać. Gdy woda odparuje dodać pokrojone suszone pomidory, groszek konserwowy i suszoną nać z pietruszki. Wlać szklankę wody. Ryż dusić pod przykryciem do miękkości. Risotto przyprawić solą i pieprzem, posypać startym serem żółtym.
Zamiast wody można użyć białego wina, w proporcji: pół szklanki wody pół szklanki wina. W sezonie letnim zamiast suszonej natki z pietruszki najlepiej użyć świeżej. Smacznego :)