Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto ma mocny serowy smak, dość ostry i wyrazisty. Dzięki dodatkowi wina, nie jest ciężkie. Mam wrażenie, że kieliszek wina dodany przed bulionem nadaje risottu świeży i lekki posmak. Rodzaj wina zależy od własnych upodobań. Ja dodaję wytrawne białe.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Drobno posiekać cebulę. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać do cebuli ryż i smażyć ok. 1 minuty. Dodać wino i poczekać aż odparuje (ciągle mieszając). Ryż zalać bulionem warzywnym, zmniejszyć ogień i poczekać aż bulion się wchłonie mieszając od czasu do czasu (10-15 minut). Dodać kawałki sera gorgonzola i wymieszać do uzyskania gładkiej kremowej masy. Na talerzu porcję posypać siekanymi orzechami włoskimi.