Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z pomidorami i oliwkami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,20 zł
Osączone z zalewy pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i posiekany czosnek, smażymy dwie minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanej bazylii i odstawiamy na bok.
W dużym rondlu rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 5 minut na małym ogniu. Ogień zwiększamy, dodajemy suchy ryż i, mieszając, smażymy kolejne dwie minuty.
Zmniejszamy ogień, wlewamy chochlę bardzo gorącego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlewamy kolejną chochlę bulionu. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego płynu. Na koniec łączymy z pomidorami z puszki, pokrojonymi pomidorami suszonymi i oliwkami.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty ser, masło i resztę posiekanej bazylii. Mieszamy, by całość się skleiła i po kilku minutach podajemy.Źródło: Rewia