Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam tej wspaniałej włoskiej potrawy. W końcu zdecydowałam się. Efekt widać na załączonych zdjęciach. Mojej rodzinie obiad bardzo smakował.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 44
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1010
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 44
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1010
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 228
Składniki
Filety z kurczaka opłukać i drobno pokroić. Przełożyć do rondla z olejem. Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą i usmażyć. Gotowe mięso przełożyć do miseczki. Na tym samym oleju podsmażyć umytą i drobno pokrojoną paprykę. Również odłożyć do miseczki. Następnie wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać ryż. Chwilę mieszać. Wlać wino. Znów zamieszać. Wlać chochelkę bulionu. Przykryć rondel i czekać aż ryż wchłonie płyn. Dolać kolejną chochelkę bulionu i znów czekać na wchłonięcie ryżu. Powtarzać tą czynność aż do wyczerpania bulionu. Wtedy też dodać usmażone mięso, paprykę, zielony groszek i posiekaną natkę. Nie wolno rozgotować ryżu. Powinien być lekko twardawy. W klasycznym włoskim przepisie, po nałożeniu na talerze, posypuje się startym parmezanem. Ja tego nie zrobiłam. Starałam się ograniczyć kaloryczność. Ale oczywiście można dodać parmezan.