Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe risotto z czosnkiem niedźwiedzim i serem dziugas. Wiosna na talerzu......
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
W garnku rozgrzać pół łyżki masła i łyżkę oliwy. Szalotkę drobno posiekać, wrzucić do garnka, podsmażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn.
Następnie wlewać po około pół szklanki bulionu, mieszając między kolejnymi porcjami, aż prawie się wchłonie. Gotować na małym ogniu do wykorzystania całego bulionu.
Połowę sera zetrzeć na tarce, z reszty zrobić płatki, używając obieraczki do warzyw.
Gdy cały płyn zostanie zużyty, do ryżu dodać resztę masła, starty ser i z grubsza posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane płatkami sera, skropione pozostałą oliwą.