Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie, a poprzez dobór rozmaitych dodatków za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z cukinią, szpinakiem oraz kawałkami kurczaka, któremu głębi smaku dodaje białe wino wytrawne.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Małą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, a następnie przekładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy kawałki cukinii, a gdy ta delikatnie zmięknie, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i smażmy do momentu, aż ten zwiędnie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz kawałki kurczaka i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.