Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ravioli z serem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 60
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7154
Polecam.
Odsłon: 1670
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 60
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7154
Polecam.
Odsłon: 1670
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
<strong>Na farsz:</strong>
10 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera typu feta, 2 żółtka, sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa.
<strong>Ponadto:</strong>
gotowy sos pomidorowy, świeże zioła (bazylia, rozmaryn, pietruszka).
Mąkę przesiej do miski, jajka umyj i rozbij wprost do miski z mąką. Szpinak rozmroź wcześniej, następnie odciśnij starannie i dodaj do miski wraz ze szczyptą soli.
mieszaj, dodając tyle ciepłej wody, aby uzyskać gęste ciasto pierogowe. Zagniataj dłońmi, a gdy będzie gotowe – owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę.
W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Zmielony ser połącz z żółtkami, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, drobno mieloną gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i następnie wycinaj z niego kwadraciki. Na połowę z nich nałóż po porcji farszu, po czym przykryj drugim kwadracikiem i dokładnie zlepiaj brzegi.
Pierożki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj tylko chwilę po ich wypłynięciu. Podawaj gorące z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie