Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ratatuj z pieczarkami i piersią kaczki"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 166
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 166
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Piersi kaczki umyj i osusz. Skórę natnij w kilku miejscach. Natrzyj sosem sojowym, lekko dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego (sos pozostaw), wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 15 minut, wyjmij, przykryj folią i odstaw do przestygnięcia.
Warzywa i grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Przełóż na patelnię z sosem powstałym ze smażenia kaczki. Smaż, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (pomidory włóż na końcu) i usmaż. Ostrożnie wlej bulion i duś 3-5 min. Dodaj grzyby i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerze. Na wierzch połóż pierś z kaczki pokrojoną w plastry.Źródło: Tele Tydzień