Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ragout w pasztecikach"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 206
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 206
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Za pomocą foremek wykrój kółka o średnicy około 5 cm. Jedną trzecią kółek rozłóż na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem. W pozostałych wykrój foremką otwór o średnicy 4 cm.
Powstałe w ten sposób krawędzie ostrożnie połóż na pełnych kółkach i ponownie posmaruj jajkiem.
Powtórz tę czynność, aby powstały miseczki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i przyrumień. Pokrój cielęcinę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek pokrojony w drobną kostkę i cielęcinę. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Podsmaż, zalej winem i bulionem. Duś przez chwilę. Kiedy mięso będzie miękkie, wlej śmietanę. Gotuj, aż mieszanka zgęstnieje. Napełnij nią miseczki z ciasta francuskiego. Posyp parmezanem i zapiecz przez chwilę w rozgrzanym piekarniku.Źródło: Na żywo