Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 50
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 291
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 50
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 291
Składniki
Przygotuj farsz: cebule obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mielone mięso i smaż dalej, aż się ładnie się zrumieni. Odstaw do wystudzenia. Potem wsyp tartą bułkę. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem (a jeśli lubisz, także czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Dobrze całość wymieszaj.
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i jeszcze ciepłe utłucz. Resztę ziemniaków drobno zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Zlej płyn, a krochmal ponownie wymieszaj ze startymi ziemmiakami. Dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Wsyp mąkę i sól do smaku. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałek, pokrój na niewielkie kawałki. Każdy spłaszcz dłonią, uformuj placuszki. Na środku placków połóż po łyżce nadzienia. Zlep brzegi i uformuj kule.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Pyzy ostrożnie włóż do wrzątku. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. ok. 1 godziny i 30 minut 1 porcja ok. 640 kcalŹródło: Tina