Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy z mięsem to propozycja na pyszny obiad gdzie wykorzystamy mięso z rosołu. Ja zawsze robie tak, że obieram mięso które nam zostało z rosołu i odkładam do pojemniczka i mrożę, za każdym razem dokładam mięso i jak nazbieram odpowiednią ilość to robię kluseczki, krokiety, zapiekankę lub pasztet.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2118
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 966
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2118
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 966
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, obie mąki oraz sól i zagniatam na gładkie, jednolite ciasto –może być krótko, właściwie tylko do połączenia składników (ciasto ma być podobne do tego na kopytka). Mięso z rosołu obieram od kości i mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Czasem dodaję też marchew i pietruszkę z rosołu jeśli mi zostanie. Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, krótko, do zeszklenia. Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, doprawiam do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam i prosty farsz gotowy. Na podsypanej mąką stolnicy formuję z ciasta wałek i dzielę go na równe części. Kawałki ciasta rozpłaszczam na dłoni, układam na nich solidną porcję farszu, ciastem oblepiam szczelnie mięso tworząc zgrabną, okrągłą pyzę/knedelek. Toczę w dłoniach nadając mu kulisty kształt i układam kolejno na przyprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu dość sporo. Pyzy gotujemy wrzucając je po kolei na wrzątek na małym ogniu ok 3-5 min od wyplynięcia. Smacznego!