Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy jeszcze 15 minut. Gdy mięso wystygnie, dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiamy ścisłą masę.
Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, studzimy, przepuszczamy przez praskę. Drugą połowę ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru soku. Ziemniaki gotowane i surowe mieszamy z mąkami, jajkiem, solą i gałką muszkatołową. Wyrabiamy ciasto.
Kawałki ciasta spłaszczamy na rękach. Na środku każdego placuszka kładziemy trochę farszu, zlepiamy i formujemy kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy pyzy wypłyną, gotujemy jeszcze siedem minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. z gotowaną kapustą i skwarkami.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 2,40 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 18g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 65 gŹródło: Rewia